Finse sauna

Het gebruik van de sauna

STAP 1

Een saunasessie begint met een warme douche. Ook al heeft men thuis net gedoucht.

STAP 2

Een natte huid gaat het zweten tegen, daarom is het aanbevolen om u altijd af te drogen na het douchen, om zo de hete lucht goed toe te laten tot de huid.

STAP 3

U neemt plaats in de sauna.  Het is belangrijk dat je voeten op gelijke hoogte als je billen, omdat men hierdoor gelijkmatiger opwarmt.

Geoefende sauna-gasten klimmen vaker naar de hogere banken om daar te gaan zitten of liggen. Er dient altijd eerst een handdoek of badlaken uitgespreid te worden. Vanwege de hete banken, maar ook om de hygiëne. De minimale saunaduur is 7 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat de zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Zou men deze tijd niet afwachten dan is er een kleine kans op warmtestuwing omdat het lichaam de opgenomen warmte nog niet kan afvoeren. De maximaal aanbevolen tijd is 15 minuten waarvan de laatste 2 minuten zittend, meestal op de onderste bank. Vooral als men gelegen heeft zou men duizelig kunnen worden. Door even te gaan zitten kan het lichaam weer aan de verticale houding wennen.

Duur: 7 tot 15 min.

STAP 4

Na de hete saunasessie komt het koude luchtbad. De longen staan klaar om volop zuurstof op te nemen waar het lichaam nu om vraagt. Dit luchtbad kan men nemen door naar buiten te gaan.

Duur: 1 a 5 min.

STAP 5

Afkoelen door het nemen van een koude douche.  Het is erg belangrijk dat er goed afgekoeld wordt! Met name het hoofd is belangrijk.

STAP 6.

Voordat de saunagang herhaald wordt moet er voldoende gerust worden. In deze pauze kan gelijk het vocht worden aangevuld door iets te drinken.

Duur: minimaal 15 min.

De Finse sauna is één van de belangrijkste onderdelen van een saunacomplex. Opgebouwd in verschillende warmtezones zorgt de Finse sauna voor een droge hitte.  Bij het betreden van de cabine heeft de huid van de bezoeker een temperatuur van 30 tot 34°C terwijl binnenin een luchttemperatuur heerst van 80 tot 95°C. Door de warmteoverdracht stijgt de temperatuur van het huidoppervlak na enkele minuten tot 41 à 42°C waarbij ook de kerntemperatuur van het lichaam toeneemt tot ongeveer 38,5°C. De natuurlijke reactie van het lichaam zal via een verhoogde bloeddoorstroming en het produceren van zweet proberen om een temperatuur van 37°C te benaderen. Op deze manier wordt het lichaam natuurlijk gezuiverd.

finse sauna

Waarschuwingen saunagebruik :

  • Doe sieraden af. In tegenstelling tot je huid neemt metaal binnen een paar minuten de omgevingstemperatuur aan.
  • Pas op met ringen. Alle perifere bloedvaatjes gaan door de warmte wagenwijd openstaan. Je vingers worden dikker en er is kans dat de ring gaat knellen.
  • Doe contactlenzen uit. Ze kunnen droog worden en irritatie veroorzaken.
  • Eet gedurende één à twee uur voorafgaand aan het saunabezoek niet te veel. Met een volle maag moet je lichaam extra hard werken. Maar start echter ook niet met een lege maag. Het aanpassingsproces kost veel energie.